En tysk tränare har kastats ut från OS för att ha slagit en häst som vägrade hoppa eller trava under den moderna femkampen.

Tränaren Kim Raisner hördes på tysk TV och uppmanade den tårfyllda idrottaren Annika Schleu att “verkligen slå” hästen medan hon kämpade för att kontrollera Saint Boy under hopprundan på fredagens damevenemang.

Schleu hade lett tävlingen före ridsporten, där idrottare bara ges 20 minuter att binda sig med en häst som de aldrig har ridit.

Moderna femkamps styrande organ, UIPM, sa att den hade granskat videofilmer som tycktes visa Raisner – som tävlade i OS 2004 i modern femkamp – slå hästen med näven.

“Hennes handlingar ansågs strida mot UIPM: s tävlingsregler, som tillämpas på alla erkända moderna femkampstävlingar inklusive de olympiska spelen”, säger styrelsen i ett uttalande.

“UIPM: s styrelse [EB] har gett ett svart kort till den tyska lagtränaren Kim Raisner, vilket diskvalificerar henne från resten av OS 2020 i Tokyo.

“EB -beslutet fattades idag på Tokyo Stadium innan återupptagandet av herrarnas moderna femkampstävling.”

Saint Boy är inte bland hästarna på grund av ridning under lördagens moderna femkampstävling för herrar.

Hästen rensade bara fyra staket innan den kraschade in i den femte och vägrade sedan upprepade gånger att hoppa och eliminerade Schleu med noll poäng som den hade gjort tidigare mot en annan konkurrent, Gulnaz Gubaydullina.